Meranti, Witte

FSC gecertificeerd
PEFC gecertificeerd
Atibt meranti, white
Andere namen White meranti (Maleisië, Sarawak), meranti putih (Indonesië), melapi (Sabah), melapi, lun puteh (Sarawak).
Botanische naam Shorea assamica Dyer, S. bracteolata Dyer, S. henryana Pierre, S. hypochra Hance, S. javanica Koord. & Valeton, S. roxburghii G. Don, S. virescens Parys, S. spec. div.
Familie Dipterocarpaceae.
Groeigebied Zuidoost-Azië; voornamelijk Maleisië en Indonesië.
Boombeschrijving Hoogte 30-40 m, maximaal 60 m. De 20-30 m lange, gladde, goed cilindrische stam heeft een diameter van 0,9-1,5 m, maximaal 2,5 m. Aan de stamvoet zijn meestal tot 3,5(-4,8) m hoge plankwortels aanwezig.
Aanvoer Gekantrecht hout en plaatmateriaal.
Houtbeschrijving Het kernhout is vers bijna wit nakleurend tot licht geelbruin tot lichtbruin. Er is geen roze tint aanwezig. Het 50-80 mm brede spint is vers nauwelijks van het kernhout te onderscheiden. De structuur van witte meranti is vrij regelmatig zonder een uitgesproken tekening. Op het houtoppervlak zijn vaak witachtige lijntjes zichtbaar als gevolg van tangentiaal gerangschikte rijen harskanalen die een witte inhoud hebben. Witte meranti bevat tot 2% kiezel.
Houtsoort loofhout
Draad Recht, vaak kruisdraad.
Nerf Matig grof, gelijkmatig.
Volumieke massa (380-)600- 630-670(-945) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.
Werken Niet bekend.
Drogen Snel tot matig snel. Zonder moeilijkheden aan de lucht en versneld te drogen. Hierbij kan enig vervormen en uitbreiding van reeds bestaande scheuren optreden. Verkleuring door blauwschimmel komt vaak voor.
Bewerkbaarheid De grote hoeveelheden kiezel in de straalcellen zijn van grote invloed op de bewerkbaarheid van gedroogde witte meranti en het gebruik van hardmetalen snijgereedschap is dan ook noodzakelijk. De afstompende werking wisselt per soort. Met scherp gereedschap en bij het schaven met een snijhoek van 20° is witte meranti glad af te werken. Bij de bewerking bestaat er tussen de soorten onderling wel enige variatie, die afhankelijk is van de volumieke massa. Bij bewerking van het kwartierse vlak kan inspringsel ontstaan indien kruisdraad aanwezig is. Het hoge kiezelzuurgehalte beïnvloedt niet de verwerking van witte meranti tot fineer en triplex, wel het bewerken van de platen.
Spijkeren en schroeven Goed.
Lijmen Goed voor triplexfabrcage. Slecht voor geveltimmerwerk.
Buigen Slecht.
Oppervlakafwerking Goed, met een oplosmiddelhoudende verf. Slecht met een watergedragen systeem. Witte meranti bevat vrij grote vaten (poriën) zodat het aan te bevelen is het hout voor bepaalde toepassingen met een poriënvuller te behandelen voordat vernis of verf wordt aangebracht.
Duurzaamheid Schimmels 4-5v. De duurzaamheid hangt samen met de volumieke massa. Schimmels in geveltimmerwerk 1. Termieten G.
Impregneerbaarheid Kernhout 3v. Spint 2.
Bijzonderheden Zeer kleine wormgaatjes (pin holes), veroorzaakt door nathoutboorders, kunnen voorkomen. In gedroogd gezaagd hout bestaat echter geen gevaar voor verdergaande aantasting.
Toepassingen Geveltimmerwerk, binnenbetimmering, meubelen, trapleuningen. Witte meranti wordt voornamelijk gebruikt voor fineer- en triplexfabricage. In de landen van herkomst wordt witte meranti ook toegepast voor de bouw van lichte boten. Hout van mindere kwaliteit is uitstekend geschikt voor emballagemateriaal.