Mersawa

FSC gecertificeerd
PEFC gecertificeerd
Atibt mersawa
Andere namen Krabak (Thailand, Frankrijk), palosapis (Filipijnen), mersawa (Indonesië, Maleisië), kaunghmu, kunghmu (Myanmar/Burma), sanai, pengiran (Borneo), garawa (Nieuw Guinea).
Botanische naam Anisoptera laevis Ridley, A. marginata Korth., A. thurifera (Blanco) Blume, A. spec. div..
Familie Dipterocarpaceae.
Groeigebied Indonesië, Maleisië, Thailand, Myanmar/Burma, Filipijnen.
Boombeschrijving Hoogte 30-45 m, maximaal 65 m. De rechte takvrije stam is 20-25 m lang met een diameter van 0,5-1,0(-200) m. Afhankelijk van de soort zijn al dan niet wortelaanlopen aanwezig.
Aanvoer Gekantrecht hout en halffabrikaten, waaronder bezemstelen.
Houtbeschrijving De kleur van het kernhout is bleekgeel tot geelbruin met soms een rossige tint. Aan het daglicht blootgesteld, wordt de kleur iets donkerder. Het spint is iets lichter van kleur en ongeveer 50 mm breed.
Houtsoort loofhout
Draad Recht tot kruisdraad.
Nerf Matig grof, gelijkmatig.
Volumieke massa (460-)510- 640-740(-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte. Kaunghmu uit Myanmar/Burma is meestal iets lichter in gewicht (560 kg/m3) dan krabak of mersawa.
Werken Groot.
Drogen Zeer langzaam. De variatie in droogsnelheid is echter zeer groot. Bij het drogen ontstaat weinig kwaliteitsverlies met uitzondering van enige vervorming.
Bewerkbaarheid Mersawa heeft, door de aanwezigheid van kiezel in de stralen, een afstompende invloed op gereedschappen waarmee wordt gewerkt. Met scherp gereedschap is het goed te schaven. Een snijhoek van 20° wordt aanbevolen.
Spijkeren en schroeven Goed.
Lijmen Goed.
Buigen Slecht.
Oppervlakafwerking Goed.
Duurzaamheid Schimmels 4. Termieten M.
Impregneerbaarheid Kernhout 3-4. Spint niet bekend.
Toepassingen Triplexfabricage, meubelen, binnenbetimmeringen, lijstwerk, plinten, kisten en pallets, bezemstelen en als ramin-vervanger. Mersawa (triplex) is niet geschikt voor betonbekistingen omdat inhoudsstoffen de uitharding van cement tegengaan.