Ramin

FSC gecertificeerd
PEFC gecertificeerd
Atibt ramin
Andere namen Garu buaja, gaharu buaya (Indonesië), melawis, medang keladi (Maleisië), claro, lanutan-bagyo, anauan (Filipijnen).
Botanische naam Gonystylus bancanus (Miq.) Kurz, G. spec. div..
Familie Thymelaeaceae.
Groeigebied Zuidoost-Azië.
Boombeschrijving Hoogte 30-35 m, met een rechte, takvrije stam van 3-12(-20) m lengte. Hoewel de boom bij uitzondering op borsthoogte een diameter van 1,0-1,1 m kan halen, varieert de diameter meestal tussen 0,5-0,8 m.
Aanvoer Gekantrecht hout.
Houtbeschrijving De kleur van ramin is uniform crèmegeel tot strogeel. Na verwerking en afwerking wordt deze tint bij blootstelling aan het licht slechts weinig donkerder. Tussen het 30-60 mm brede spint en kernhout bestaat vrijwel geen kleurverschil. De structuur van het hout is gelijkmatig zonder opvallende of decoratieve tekening. De onaangename geur die ramin in verse toestand verspreidt, verdwijnt na droging geheel.
Houtsoort loofhout
Draad Meestal recht, soms komt heel lichte kruisdraad voor.
Nerf Matig grof.
Volumieke massa (560-)630- 670(-720) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 800-850 kg/m3.
Werken Groot.
Drogen Snel. Om kopscheuren tijdens het drogen te voorkomen, is het raadzaam een afsluitende laag op het kopse hout aan te brengen. Ramin is tijdens het drogen gevoelig voor verkleuring. Dit wordt voorkomen door het gezaagde hout in een schimmelwerend middel te dompelen of door het zaagsel goed van het hout te borstelen. Het hout moet dan in een goed geventileerde ruimte op drooglatten van minstens 25 mm dikte worden opgestapeld. Door vers hout snel kunstmatig te drogen, kan verkleuring eveneens worden tegengegaan.
Bewerkbaarheid Hoewel ramin een licht afstompende werking op gereedschap heeft, levert zagen, schaven en draaien geen problemen op. Bij het draaien van ramin kunnen oppervlakkige haarscheurtjes optreden.
Spijkeren en schroeven Voorboren noodzakelijk. Ramin heeft een sterke neiging tot splijten.
Lijmen Goed.
Buigen Zeer slecht.
Oppervlakafwerking Matig. Voor glad werk is vulstof noodzakelijk.
Duurzaamheid Schimmels 5. Termieten G. Lyctus G. Gelet op het toepassingsgebied van ramin (voornamelijk binnenshuis) is de geringe natuurlijke duurzaamheid van weinig belang.
Impregneerbaarheid Kernhout 1. Spint 1.
Bijzonderheden In het hart van zeer oude bomen komt donkergekleurd verharst hout voor dat lokaal als grondstof voor wierookmengsels wordt gebruikt. Deze soort staat op de CITES- lijst III, van zeldzame of met uitsterven bedreigde planten.
Toepassingen De attractie van ramin is de combinatie van een aantal eigenschappen die het tot een milde, gemakkelijk hanteerbare houtsoort maken voor allerlei toepassingen binnenshuis. Het wordt voornamelijk gebruikt voor modelbouw, lijstwerk, meubelen, wand- en plafondbetimmeringen, speelgoed, borstels, handgrepen en andere houtwaren.