Kasai

FSC gecertificeerd
PEFC gecertificeerd
Atibt kasai
Andere namen Kasai (Indonesië, Maleisië), taun, obahu (West Irian Indonesië, Papua New Guinea), malugai (Filipijnen), sibu (Sarawak), truong (Vietnam), pometia.
Botanische naam Pometia pinnata J.R. Forster & J.G. Forster (= P. coriacea Radlk.), P. acuminata (Hook. f.) Radkl.
Familie Sapindaceae.
Groeigebied Indonesië, Maleisië, Nieuw-Guinea, Borneo, Filipijnen, Sri Lanka, Indochina, Fiji, Salomon eilanden, India, Andaman en Nicobar.
Boombeschrijving Hoogte 30-45 m met een 10-20(-25 m lange, vaak onregelmatig gevormde stam. Boven de tot 6 m hoge plankwortels is de diameter 0,75-1,0(-2,4) m.
Aanvoer Gekantrecht hout.
Houtbeschrijving Het kernhout is licht- tot donkerrood, vaak met een paarsrode tint. Het 30-80 mm brede spint is lichter gekleurd en niet altijd duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Het hout rond het hart van de stam is lichter en minder sterk dan het later gevormde hout. De houteigenschappen wisselen en zijn afhankelijk van de herkomst.
Houtsoort loofhout
Draad Recht, soms golvende draad of kruisdraad.
Nerf Matig grof tot grof.
Volumieke massa (350-)650 (-860) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850-1100 kg/m3.
Werken Middelmatig.
Drogen Langzaam. Matoa dient met veel zorg te worden gedroogd om ernstige vervormingen en collaps te vermijden.
Bewerkbaarheid Matoa laat zich, afhankelijk van de volumieke massa, gemakkelijk tot moeilijk bewerken. Bij het bewerken van droog matoa kan het fijne stof de slijmvliezen irriteren.
Spijkeren en schroeven Goed. Voor matoa met een hoge volumieke massa wordt voorboren aanbevolen.
Lijmen Goed, kan gevingerlast/ gelamineerd worden.
Buigen Goed.
Oppervlakafwerking Goed, met een oplosmiddelhoudende verf. Matig met een watergedragen systeem.
Duurzaamheid Schimmels -grondcontact 3. -bovengronds 3. Voor matoa met een hoge volumieke massa. Hout met een lagere volumieke massa zal minder duurzaam zijn. Termieten M.
Impregneerbaarheid Kernhout 3-4. Spint 2.
Toepassingen Goed gedroogd, foutvrij hout kan worden gebruikt voor allerlei constructies onder dak, zoals meubelen, binnenbetimmeringen, vloeren en trappen. In de landen van herkomst wordt het toegepast voor de bouw van woningen en boten, voor betimmeringen, deur- en raamkozijnen, winkelinrichtingen, sportartikelen en voor handgrepen van werktuigen, kisten en pallets.