Kempas

FSC gecertificeerd
PEFC gecertificeerd
Atibt kempas/tualang
Andere namen Menggeris, tualang (Indonesië), mengris, mengaris, tualang, impas, tapang (Maleisië), manggis (Filipijnen).
Botanische naam Kempas, Koompassia malaccensis Maingay ex Benth. Tualang, Koompassia excelsa (Becc.) Taubert.
Familie Leguminosae (Caesalpiniaceae).
Groeigebied Maleisië, Indonesië, Filipijnen, Thailand.
Boombeschrijving Hoogte tot 85 m met grote plankwortels. De rechte takvrije stam is 24-27 m lang en heeft een diameter van 0,6-1,2 m, maximaal 3,0 m.
Aanvoer Gekantrechthout.
Houtbeschrijving Vers gezaagd is de kleur van het kernhout van kempas bleek steenrood. Door de invloed van het daglicht wordt het vrij spoedig oranjerood tot diep roodbruin, soms tot donkerbruin. Uiterlijk heeft het hout iets weg van merbau. Het spint is witachtig tot bleekgeel en ongeveer 50 mm breed. Een typisch kenmerk is soms de aanwezigheid van strepen of aderen. Dit is ingegroeid bastweefsel (phloem). Deze plekken kunnen in radiale richting 6 mm diep gaan en in tangentiale richting 50 mm of meer zijn. In lengterichting strekken zij zich verscheidene honderden millimeters uit. Dit abnormale weefsel is in mechanisch opzicht inferieur aan het normale hout en veroorzaakt tijdens het drogen gebreken in het hout.
Houtsoort loofhout
Draad Kruisdraad of golvende draad.
Nerf Grof, maar gelijkmatig.
Volumieke massa (670-)850- 860-880(-1290) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.
Drogen Redelijk goed aan de lucht te drogen. Bij versneld drogen hetzelfde droogschema gebruiken als voor keruing. Als ingegroeide bast aanwezig is, splijt dit tijdens het drogen.
Bewerkbaarheid Moeilijk tot matig moeilijk te bewerken. Schaven geeft een glad oppervlak, maar dat is afhankelijk van de aanwezige kruisdraad.
Spijkeren en schroeven Voorboren noodzakelijk. IJzer in contact met vochtig kempas veroorzaakt zwarte verkleuringen.
Lijmen Matig, verbindingen met ureumformaldehydelijmen houden slecht.
Buigen Niet bekend.
Oppervlakafwerking Goed, bij glad werk een poriënvuller gebruiken.
Duurzaamheid Kempas schimmels 2. Tualang schimmels 3. Termieten G. Lyctus G (spint).
Impregneerbaarheid Kernhout 3. Spint 1-2.
Toepassingen Parket(vloeren), meubelen (blindwerk), rabatdelen voor gevelbekleding, tuinhout en eventueel binnenbetimmeringen, pallets en in de waterbouw.